- سوپراتاندارد و جزیره خارک
جزیره خارک پایانه اصلی فروش نفت ایران در زمان جنگ محسوب و روزی ۲ میلیون بشکه نفت ازآنجا صادر میشد و از این طریق ۹۰ درصد نیازهای ارزی کشور را تأمین میکرد. این جزیره بهصورت مکرر در معرض حمله و آسیب عراقیها قرار داشت، اما پدافند هوایی قوی ارتش مانعی در برابر آسیبدیدگی کامل این جزیره در برابر عراقیها و متحدان پشت پردهاش بود. در بهمنماه سال ۱۳۶۱، خبرگزاریهای جهان از تقاضای عراق از فرانسویها مبنی بر دریافت هواپیماهای دریایی سوپراتاندارد خبر دادند. سوپراتانداردها هواپیمای مناسب عملیاتهای هوا به دریا و دارای سرعتی معادل ۱۲۰۰ کیلومتر در ساعت میباشند. این هواپیما قادر به طی مسافت ۷۲۰۰ کیلومتری در عملیات میباشد و با توجه به تجهیز آن به رادارهای مخصوص چندکاره قادر به ردیابی و شلیک به کشتیها تا فاصله ۱۳۰ کیلومتری هستند. لذا این هواپیما جهت انهدام هدف نیاز به نزدیک شدن به آن ندارد. چند ماه بعد از پخش خبر فوق، خبرگزاریها خبر موافقت فرانسه نسبت به تحویل ۵ فروند جنگنده سوپراتاندارد مجهز به موشکهای اگزوسه به عراق را اعلام کردند. البته بعدها تحویل ۵ فروند سوپراتاندارد به اجاره یا قرض دادن ۵ فروند سوپراتاندارد تغییر یافت. هم زمان جنگ رسانهای خبرگزاریهای غربی و عراقیها آغاز شد. آنها در تبلیغات خود بیان داشتند که ((عملکرد هواپیماهای سوپراتاندارد و موشکهای اگزوسه مناسب بوده و کارایی خود را در جنگ فالکلند به اثبات رساندهاند)) و یا ((دفاع ضد هوایی ایران در مقابله با هواپیماهای سوپراتاندارد ناتوان است)) و اینکه (( سوپراتاندارد های فرانسوی برای منهدم کردن جزیره خارک به عراق تحویل داده میشود)) چندی بعد در رسانههای خبری جهان خبر از تحویل هواپیماهای میراژ اف-۱ با توانایی شلیک موشک اگزوسه به عراق تا پایان سال مسیحی را دادند و همچنین در همین ایام خبر تقاضای دولت عراق از فرانسه جهت افزایش تعداد موشکهای اگزوسه به دو برابر پخش شد. این هجمه تبلیغاتی توسط خبرگزاریهای آلمان غربی، خبرگزاری بیبیسی و رادیوهای رژیم صهیونیستی، عراق، سوئیس، آمریکا، روزنامههای والاستریت ژورنال، لسآنجلس تایمز، کریستین ساینس مانیتور و … انجام میشد. البته فرمایشهای امیدبخش رهبر کبیر انقلاب اسلامی، ایمان قوی، آتش مستحکم پدافند هوایی در خارک، استقرار سامانههای پدافند هوایی بر روی کشتیها، انهدام چندین فروند میراژ، ابتکار عمل ساخت گوهای فلزی و استفاده از کشتیهای غرقشده جهت انحراف موشکهای اگزوسه در اطراف جزیره خارک و سایر اقدامات انجامشده در کم اثر نمودن جنگ روانی دشمن در ارتباط با سوپراتاندارد کاملاً مؤثر بود؛ بهگونهای که شعار کودکان ایرانی وی این بود که (( سوپراتاندارد را دود هوا میکنیم…)).
پس از شکست پروژه فوق، لیبراسیون در گزارشی مینویسد که '' تحویل سوپراتانداردها به عراق یک سلاح جنگ روانی است، زیرا این هواپیما قادر به انهدام ترمینال نفتی خارک نیست و درواقع عراق پیشبینی کرده بود که در کوتاهترین مدت میتواند ایران را از منبع اصلی درآمد نفتی محروم سازد و با بمباران جزیره خارک و سایر تأسیسات نفتی ایران شریان حیاتی اقتصادی ایران را قطع کند. اما در عمل پیشبینی صدام محقق نشد، زیرا نیروی هوایی عراق در نابودی و وارد ساختن ضربات اساسی به تأسیسات نفتی ایران در خارک ناتوان بود. بنا به ادعای عراقیها در ششماهه اول ۱۳۶۴ بیش از ۸۰۰ پرواز جنگی بهقصد انهدام تأسیسات نفتی خارک انجام شد. در همین ایام صدام مدعی یکسان شدن جزیره خارک با خاک میشد که با توجه به ادعاهای قبلیاش در خصوص انهدام کامل جزیره خارک، این مسئله از سوی امام به سخره گرفته میشود و امام(ره) در این خصوص میفرمایند: ((مگر صدام قبلاً نگفته بود که جزیره خارک را نابود کرده است، چیزی که نابود شده که دیگر نیازی به نابودی مجدد ندارند.)) در این میان آنچه غیرقابلانکار است عملکرد خوب پدافند هوایی و نیروی هوایی جهت دفاع از جزیره خارک است.
- حمله میگ های ۲۵ به شهرهای ایران و عملکرد پدافند هوایی
در طول سالهای دفاع مقدس هواپیماهای عراقی جهت مصون ماندن از آسیبهای وارده از سد آتش قدرتمند پدافند هوایی ارتش اقدام به شناسایی و یا بمباران مراکز تجمع و مواضع استقراریافته ایران از ارتفاع بالا میکردند. این موضوع منجر به بروز فشارهای تبلیغاتی غربیها، عراقیها و حتی شرقیها شده بود. از سوی دیگر عراقیها با بمباران شهرهای ایران سعی در ایجاد فشار روحی و نارضایتی عمومی و القاء تصور ناتوانی پدافند هوایی و کل مجموعه نیروهای مسلح در افکار مردم کشورمان و " تهییج آنها برای ترک صحنه نبرد" و … داشتند. سرلشکر عراقی وفیقالسامرایی از مسئولان بلندپایه استخبارات عراق در سالهای قبل، در این خصوص میگوید: (( علت بمباران از ارتفاع بالا آن بود که هواپیماها از تیررس جنگافزارهای پدافند هوایی ایران در امان باشند)). این سرلشکر عراقی ضمن انتقاد از خلبانان عراقی به دلیل انتخاب چنین شیوه پروازی، این عمل آنها را ناشی از قدرت پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران میداند. وی در قسمتهای مختلف از کتاب خاطرات خود به سرنگونی سایر هواپیماهای عراقی توسط دلیرمردان پدافند هوایی ارتش اشاره میکند. ازجمله اینکه با سرنگون کردن یک فروند هواپیمای میگ-۲۵ بر فراز اصفهان و صدها فروند هواپیمای دیگر در اقصی نقاط کشور عزیزمان فشار تبلیغاتی ایجادشده توسط دشمن بر روی پدافند هوایی ارتش کاسته شد و با توجه به همین تلاش و ازخودگذشتگی دلاورمردان پدافند هوایی بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی میفرمایند: "شما عزیزان پدافندی بسیجیان نیروی هوایی هستید."
منبع: مجله صف شماره 359، مهر 1389، ساعس آجا، ص67
انتهای مطلب