در هر نوبت دستکم دو هزار پوند مهمّات بر آماجی که سرهنگ عباس بابایی (شهید سرلشکر بابایی معاونت عملیاتی نهاجا) فرمانده قرارگاه رعد با قرارگاه مشترک هماهنگ کرده بود، فرو میانداختند و همزمان «خدماتپشتیبانیرزمی» و «جمع آوری اطّلاعات و هشدار اوّلیه» هم به راه بود، در واقع یک عملیات «مشترک» درکار بود و از نظر ترابری هوایی، بسیاری از کشتهها و یا زخمیها بهتندی با هواپیما به تهران و دیگر شهرستانها برده میشدند و لجستیک هم پای کار آورده بودند و میآوردند.
در این نبردها با توجه به تجارب موفق در عملیات «والفجر8»، از ترفند یا تاکتیک بمباران «لافت»[1] یا «کمانی» استفاده میشد و خلبانان نهاجا به ابتکار شهید اردستانی اینگونه به دشمن یورش میبردند. بهعلاوه، به ابتکار شهید بابایی تعداد معدودی جنگنده «اف4» و «اف14» که مراحل آزمایشی بمباران آن قبلاً توسط شادروان امیر سرتیپ دانشپور و شخص شهید بابایی به ثبت رسیده بود، نیز شانس حضور در عملیات «کربلای5» و برخی دیگر از عملیاتهای سالهای پایانی جنگ را پیدا کردند.
به هر روی، در ساعت 09:30 روز 20/10/1365 شهید بابایی به اتفاق شهید اردستانی (سرگرد مصطفی اردستانی) همچون عملیاتهای گذشته، با یک فروند هواپیمای (اف5اف) مجهز به دو لانچر نوزدهتایی راکتهای زونی پرواز کردند و با تاکتیک «لافت» راکتها را از فاصله دورتری پرتاب میکردند، چراکه راکتها خود سوخت خمیر مانندی داشتند و زمان بیشتری را نسبت به بمب در آسمان میپیمودند و آرام بر روی هدف فرود میآمدند. به هر روی سرهنگ بابایی جهت ارزیابی و نظارت دقیق و حصول اطمینان از نحوه اجرا، اغلب در شروع عملیاتها، ابتدا خود در کابین عقب هواپیمای «اف5اف» مینشست و از کم و کیف طرحریزیها در عمل آگاه میشد.
در این مأموریت، به دلیل مشاهده عدم کارایی پرتاپ راکت به روش کمانی یا «لافت»، دستور داده شد تا دوباره بمبهای یکهزار پوندی و دوهزار پوندی را درکار پروازهای بعدی بگنجانند. درپی این دستور، ساعت 10:20 دو فروند جنگنده «اف5» به یگانهای لشکرسوم در یکی از میدانهای نبرد «کربلای5» یورش بردند و دوتیر بمب دو هزار پوندی و چهار تیر بمب یکهزار پوندی بر دشمن فروافکندند. بار دیگر ساعت 11:10، همین پروازها با دو فروند دیگر، یگانهای دشمن را با دوتیر بمب دوهزار پوندی و چهار تیر بمب یکهزار پوندی در هم کوبیدند.
دشمن نیز در مقابل برای کاستن از فشار خطوط جبهه از شلمچه تا تنومه، از این روز (20/10/1365) به بعد، با شدت بیشتری جنگ شهرها را در پیش گرفت[2]. به هر روی، در ادامه مأموریتها از نخستین روز عملیات «کربلای5» جنگندههای «اف5» مستقر در پایگاه امیدیه به صورت تک فروندی و یا دستههای دو فروندی با بمبهای یکهزار و دوهزار پوندی یگانهای ارتش عراق در منطقه «کربلای5» را کم و بیش بمباران میکردند که نمونه دیگری از بمبارانهای هوایی قرارگاه رعد در مورخ 23/10/1365 بر اساس سهمیه تعیین شده (روزانه 12 تا 14 نوبت) به این شرح ارائه میشود:
در ساعات 08:45و 09:42، دو فروند «اف5» با دو تیر بمب دوهزار پوندی و چهار تیر یکهزار پوندی؛ و در ساعات 10:46و 13:07، یک فروند «اف5» با یک تیر بمب دوهزار پوندی و دوتیر بمب یکهزار پوندی؛ درساعت 15:57 یک فروند «اف5» با چهار تیر بمب یکهزار پوندی و در ساعات 14:26 و 15:52 به ترتیب دو فروند «اف5» با دوتیر بمب دوهزار پوندی و چهار تیر بمب یکهزار پوندی مواضع دشمن را درهم کوبیدند. همچنین در ساعت 09:00، دو تن از خلبانان جنگاور و میداندیده در قرارگاه رعد، پایگاه هوایی «امیدیه» با یک فروند هواپیمای «اف5اف» به خلبانی سرگرد مصطفی اردستانی/سرهنگ عباس بابایی در کابین عقب یگانهای ارتش عراق را بمباران کردند و بازگشتند. در ساعت 10:00، دو خلبان شجاع دیگر با دو فروند «اف5ئی»، آماجی را بنا به درخواست فرمانده قرارگاه سپاه پاسداران درهم کوبیدند.
منبع: نبردهای هوایی ایران، سرتیپ2 خلبان حسین خلیلی، 1398، ایران سبز، تهران
[1]– بمباران به شیوه «لافت» (LOFT BOMBING) به نوعی پرتاب بمب به صورت کمانی اطلاق میشود که خلبان به جای شیرجه حالت اوجگیری با زاویه بیش از 30 درجه به.هواپیما میدهد و در نقطه مشخصی مبادرت به پرتاب بمب مینماید. البته جنگنده «اف4» مجهز به گونهای کامپیوتر موسوم به «دبلیو.آر.سی.اس) به منظور بمبارانهای «لافت» میباشد به گونهای که سرعت باد، درجه حرارت، سرعت هواپیما و فشار «جی» و همه دادههایی که روی بمب پرتاب شده کارساز باشد را شمارش و برآورد نموده تا مسیر کمانی را دقیقاً محاسبه کند و مسافتی راکه بمب میبایست طی کند، به درستی بپیماید و به آماج خود برسد، حتی به خلبان هشدار میدهد که در چه لحظهای باید دکمه بمب را بفشارد و از منطقه خطر بگریزد. اما «اف5» فاقد دستگاهی است که به خلبان این اطلاعات ارزشمند را بدهد. لذا به ابتکار شهید اردستانی در محل تعیین شده، یک لاستیک روی زمین آتش میزدند و این نشانه دقیق و بسیار خوبی برای اوجگیری بود و بقیه مراحل بمباران با مهارتهای سطح بالای خلبانان «اف5» انجام میگرفت. این تاکتیک از عملیات «والفجر8» در بهمن 1364 به منظور انهدام یگانهای دشمن در خطوط مقدم، مورد توجه و استفاده شهید اردستانی و یارانش قرار گرفت و در عملیات «کربلای5» به علیت نزدیکی نیروهای خودی و دشمن در خطوط مقدم به اوج خود رسید.
[2]– جنگندههای «میگ25» با تاکتیک «هایماخ» و پرواز در ارتفاع بسیار بالا، در تاریکی شب مورخ 20/10/65 در چند نوبت خیابان رباط، شیخ بهایی، طالقانی، فروغی و چهارراه کاشانی در اصفهان را بمباران کردند و سپس در ساعت 23:30 شهرهای «اراک» و «کاشان» را بمباران کردند. همچنین در ساعت 12:50 شهرستانهای «نهاوند» و«بروجرد» را با موشک زمین به زمین نشانه گرفتند و 23 تن شهید و 65 تن زخمی شدند، در همین زمان شهرستان دزفول و «اندیمشک» را با موشک «اسکاد-بی» زدند و شهر «رامهرمز» نیز بمباران شد.
انتهای مطلب