این کارکنان، مرکب از افسران، درجهداران و سربازان در محل اقامت امام خمینی(ره) در قم حضور یافته و در حالیکه شعار «ملت فدای ارتش، ارتش فدای ملت» محوّطه را به لرزه در آورده بود، از برابر رهبر انقلاب(ره) رژه میروند. پس از آن، یکی از نمایندگان نظامیان جمعی لشکر پیاده مرکز خطاب به حضرت امام(ره) چنینمی گوید: «برای اجرای فرامین رهبر عالیقدر امام خمینی(ره)، لشکر پیاده همهگونه آمادگی خود را اعلام میدارد.» وی ادامه میدهد: «لشکر اسلام نمیگوید که جمهوری اسلامی برای ما چه میکند، بلکه ما میگوییم برای جمهوری اسلامی چه خواهیم کرد، ما در حفظ وحدت کلمه و برقراری نظام اسلامی تا آخرین قطره خون خود را نثار خواهیم کرد.» (روزنامه کیهان، شماره 10645: 15/12/1357)
امام خميني(ره) در پاسخ چنين فرمودند: «… من از شما جواناني كه در راه اهداف اسلامي جديت داريد تا اهداف اسلامي به ثمر برسد، تشكّر ميكنم. شما امروز لشكر قرآن و اسلام هستيد. ملت موظف است به شما احترام بگذارد. موظف است از شما پشتيباني كند. ما و اسلام پشتيبان شما هستيم، شما دلخوش باشيد و از بعضي اخلالگران كه حرفهاي بيجا ميزنند، آزرده نشويد. ما شما را از خود و خود را از شما ميدانيم، تا آخر نهضت شما با ما و ما با شما هستيم. اسلام براي همهی شما سعادت ايجاد ميكند و براي تمام ملت اسلام، اين آزادي و استقلال است و همه كس به حقوق خود خواهد رسيد. ارتش اسلام در پناه اسلام و براي ملت و اسلام است. طاغوت از بين رفت و انشاءالله ديگر برنخواهد گشت. ما بايد حافظ استقلال مملكت و آزادي ملت باشيم و همه ملت موظف هستند از شما پشتيباني كنند، من از شما متشكرم.» (صحيفه امام، جلد شـشم: 526)
رهبر انقلاب(ره) آنقدر از وضعيت ارتش، اطمينان حاصل كرده بودند كه به محض ورود به کشور، در بهشت زهرا و در رابطه با ارتش چنین فرمودند: «من تشکر میکنم از ارتشیـانی که به انقـلاب پیوستند.» و بعد از پیروزی انقلاب نیز حتي يك نفر خارج از سازمان ارتش را به فرماندهي هيچ ردهاي از آن انتخاب نكردند و اداره ارتش را به خود آنها سپردند.
بروز دسیسهها و توطئههايی که يكي پس از ديگري در بدو پيروزي انقلاب اسلامي علیه ارتش بهوجود ميآمد، باعث سلب اطمينان خاطر و اعتماد حضرت امام(ره) نسبت به كاركنان ارتش نگرديد. معظمله، نه تنها اين سازمان عظيم را که در راستای مقابله با دومین ارتش جهان(شوروي سابق) تدارک دیده شده بود، منحل نكردند، بلكه در كمال اقتدار از آنان خواستند كه با سازمان و سلاحهاي خود بهطور رسمي وفاداري خود را به ملت در روز 29 فروردين، اعلام نمايند. همچنين، از ملت نيز درخواست نمودند كه ارتش را با سِمَت «ارتش اسلامي» پذيرفته و پشتيباني خود را از آن اعلام نمايند. در نتيجه، ارتش بههمراه همه تجهيزات نظامي خود و با حضور در خيابانها، به همگان نشان داد كه انقلاب چقدر توانسته است سازمان ارتش را در اختيار خود گرفته و امكان هرگونه سوءاستفاده كلان از آنها توسط امريكاييها و عوامل باقيمانده نظام شاهنشاهي را در عمل سلب نمايد (اداره عقيدتي سياسي، 52:1365).
در روز 29 فروردين سال 1358 افرادي كه شاهد رژه نيروهاي مسلح در خيابانها بودند، مشاهده كردند كه مردم فرياد ميزدند: «ارتش براي ملت» و ارتشيها هم پاسخ ميدادند: «ارتش فداي ملت» و رهبرکبیر انقلاب(ره) به اين صورت نگرانيهاي مردم را از ارتش برطرف كردند و آنان را پشتيبان ارتش قرار دادند و از نظر رواني فاصلهاي كه بين مردم و ارتش در زمان طاغوت و بهخصوص در زمان حكومت نظامي كه از سوي نظام شاهنشاهي براي رودررو قرار دادن ارتش با مردم انجام ميشد، برداشته شد. مردم احساس كردند حال، يك ارتش برآمده از اراده و خواست ملت را در اختيار دارند كه بايد تقويت شود تا بتواند از كشور دفاع كند.
يكي از افسران امريكايي كه در دانشكدههاي نظامي آن كشور خدمت ميكرد، در سال 1986 اقدام به نوشتن مقالهاي نمود و در آن به «بررسي تأثير انقلاب بر ارتش» پرداخت. ايشان در نتيجهگيري مطالب خود چنين آورده است: «نیروهای مسلح شاهنشاهی ایران از اساس ضعیف بودند. از همان آغاز دوران رضاشاه، مثلث مردم، ارتش و حکومت دارای شکافهای اساسی بود. محمدرضا پهلوی در تلاش برای ساخت همان بنیان، فشار بر مثلث مردم، ارتش و حکومت را افزایش داد و این اقدام منجر به فروپاشی نظام شد. از سويي ديگر، ارتش ایران اسلامی نشان داد از انعطافپذیری بالایی برای هماهنگی با شرایط جدید برخوردار است. نیروهای مسلح ایران بهرغم غافلگیری در برابر یک مهاجم قدرتمند، موانعی چون فرار نظامیان و برخوردار نبودن از تجهیزات و آماد و پشتيباني، در برابر حمله عراق مقاومت کردند و به تهاجم خود ادامه دادند. شهامت و شجاعت غیرعادی و قدرت جنگی، تلاش برجسته ستادی و برنامهریزی سطح عملیاتی از ویژگیهای نیروهای مسلح ایران بود.
دلیل تغییر در نیروهای مسلح نيز در تغییر مثلث مردم، ارتش و حکومت ریشه داشت که به نوبه خود به انقلاب ایران منجر گردید. علقه قوی میان مردم و امام خمینی(ره) و مشروعیت ارتش جدید و اخلاق، تأثیری چند جانبه بر توانمندی نظامی ارتش داشت. نتیجه این امر، یک ارتش با انعطافپذیری مناسب برای رشد بود. امام خمینی(ره) پاکسازی ارتش را بهانه و مبنايي براي بازسازی آن قرار دادند و به اين ترتيب، شکلی به آن دادند که با الگوی اسلامی ـ انقلابی متناسب باشد. ارتش که در انقلاب شکل گرفت و در میدان نبرد پخته شد، یک مشروعیت و اخلاق حرفهای، خارج از وفاداریهای شخصی و مداخله سیاسی را توسعه داد که پایههای آن بر تکلیف خداوندی و دفاع از ایران استوار بود. ارتش در عمل به مدافع خالص مردم و خدمتگذار جمهوری اسلامی تبدیل شد.» (زاچرل، 129:1365)
منبع: حصرشکنان، عسگری، شاداب، 1392، سوره سبز، تهران
انتهای مطلب