اهمیت ارتباط و مخابرات در ارتش
اهمیت ارتباط و مخابرات امروز در ارتش جمهوری اسلامی ایران بر کسی از پرسنل نظامی شرکت کننده در عملیات پوشیده نیست و بایستی اشارات مهمی در این رابطه بهعمل آید، پرسنل مخابراتی و وسایل مورد استفاه آنها در بالاترین درجه اهمیت قرار دارد که اشاراتی به شرح ذیل بایستی مورد توجه قرار گیرد:
1- اگر ارتباط و مخابرات و پرسنل متخصص آن از رده گروه، دسته گروهان و گردان پیاده وجود نداشته باشد، پرسنل سایر قسمتهای بالا، راه، شیوه و رفتار جنگ گروهی، گروهانی، گردانی را گم کرده و بدون اجرای آتش هماهنگ شده، در تله دشمن قرار می گیرند و نتیجه آن شکست جبران ناپذیر است.
2- اگر در گردان توپخانه بین، دیدبان، آتشبار، ارتباط مخابرات ضعیف و یا نباشد، اصول فرماندهی و اجرای آتش مناسب در مکان و زمان مشخص برای پشتیبانیها نباشد، دشمن با کمال جسارت و قدرت نیروهای تهاجمی را نابود و به پیشبرد جنگ نائل میشود.
3- اگر در گردان تانک که یک پشتیبانی آتش برای پیادهها و نیروهای خود میباشد بین تانکها به علت نبودن ارتباط و مخابرات هماهنگی نباشد و آتش لازم را بهموقع به واحد پشتیبانی شونده اجرا نشود، واحد پیاده واحد زرهی قادر به انجام وظیفه نبوده و موفقیتی جز شکست حاصل نخواهد شد.
4- چنانچه بین یگانهای پشتیبانی شونده و پشتیبانی کننده و یگانهای تقویت کننده و تقویت شونده ارتباط لازم و پرسنل متخصص مخابراتی موجود نباشد، تمام قسمتها به علت عدم وجود مخابرات لازم سیستم فرماندهی و کنترل لازم را نداشته و نابود میشوند و شکست حتمی خواهد بود.
5- به منظور عدم مواجه شدن با شکستها در عملیات مقابله با دشمن که دارای همه امکانات مخابراتی و فرماندهی است، جداول سازمانی مخابراتی و پرسنلی منظور گردیده است که این شکستها جلوگیری شود لذا اهمیت وسایل و پرسنل مخابراتی در هر جدول سازمانی یگانها بسیار روشن و قابل دید است و باید به مناسبتهای لازم مورد توجه خاص فرمانده قرار گیرد که برای دستیابی به آنها از هیچگونه تلاشی در این مورد فرو گذار نباشد.
6- از بیان مطالب فوق چنین مستفاد میشود اگر در هر یگانی ارتباط و مخابرات و پرسنل متخصص مخابراتی وجود نداشته باشد در مقابل دشمن ضعف بسیار بالایی دارد. فلذا، دسته، گروهان و آتشبار و گردان و تیپ قادر به انجام آتش مناسب به علت نبودن ارتباط و مخابرات و پرسنل متخصص مخابراتی نبوده و صدمه پذیر بوده و ضربات مهلکی نمیتوانند به دشمن وارد نماید، پس مواجه با شکست است.
7- تجربه نشان داده است یگانهای توپخانه بدون ارتباط و مخابرات با عناصر زیربط فرماندهی در فواصل دور که بایستی آتش دشمن را برای حمله یگانهای خودی اجرا نمایند، اجرای آتش امکان پذیر نبوده و توپخانه بدون ارتباط با دیدبان مربوطه، هیچ آتشی را اجرا نخواهد کرد.
8- کلیه طرحها، دستورالعملهایی که تهیه و به یگانهای اجرا کننده برای اجرای ابلاغ میشوند بند یا ماده 5 آن فرماندهی و مخابرات است، فلذا مخابرات بدون فرماندهی و فرماندهی بدون مخابرات اصولاً رو به زوال است و تحرک و تثبیت نخواهد داشت ، دستورات فرماندهی چگونه به واحدها ابلاغ و قابل اجرا میشود، پس فرماندهی و مخابرات دو عضو لایتجزای یکدیگرند و هیچکدام بدون دیگری باعث بزرگترین شکستها در میدان نبرد؟.
9- هواپیمایی که از باند برمیخیزد تا خاک دشمن برود و نیروهایی او را تهدید و یا مضمحل نماید، از لحظه برخواستن تا انجام مأموریت محوله بایستی با پاسگاه خود در تماس بوده و تا لحظه مراجعت آن را حفظ نماید تا بتوان به انجام مأموریتش اذعان داشت. بدون ارتباط و مخابرات این مأموریت مفید به فایده نبوده و باعث انهدام بخش و یا قسمتی از واحدهای دشمن نخواهد بود و کاری بسیار سخت و دشوار در پیشرو خواهد داشت و چنانچه در تیررس قوای دشمن قرار گیرد، معلوم نیست بر سر هواپیما و خلبان چه خواهد آمد و چه مصائبی در پی دارد؟ فلذا اهمیت ارتباط و مخابرات که مجری متخصص دارد، واضح و روشن است و بر هییچکس پوشیده نیست.
10- در عملیات فتحالمبین، مرحوم شهید سپهبد صیاد شیرازی بعد از عملیات فتحالمبین با بیانی شیوا و گفتاری رسا، در جمع فرماندهان شرکت کننده در عملیات گفتند این عملیات اهمیت دستگاههای رادیو رله در ارتباط و مخابرات فتحالمبین را برای ما روشن نمود و قابل تقدیر است. لازم به ذکر است: این دستگاهها در اولین بار در جبهههای نبرد حق علیه باطل بهکار گرفت شد. و مورد استفاده در حداکثر توان قرار گرفتند و پیش از پیش بر اهمیت واقعی ارتباط و مخابرات افزوده شد.
11- شمهای از اهمیت ارتباط و مخابرات ذکر گردید ولی در جهت ارائه اهمیت واقعی مخابرات و فرماندهی، به سخنرانی امیر سرتیپ ناصر آراسته که به شایستگی حق مطلب را ادا نمودهاند، در صفحات بعد ارائه میگردد.
سرهنگ بازنشسته قلی زارع
منبع: افسر مخابرات( خاطرات سرهنگ مخابرات امیر قلی زارع)،1394، ایران سبز، تهران
انتهای مطلب