ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران جهت بازپس گرفتن خرمشهر، شکستن محاصره آبادان و پاکسازی منطقه، در مورخه 1359/08/20 طی صدور یک دستورالعمل مأموریتی را به فرماندهی اروند واگذار نمود.
فرماندهی اروند عملیات توکل را در 5 مرحله طراحی کرد و عملیات در مورخه 1359/10/20 آغاز گردید. در سه راهی آبادان و کوی ذوالفقاریه با حمله یگانهای پیاده خط عراق شکسته شد و تعدادی از عراقی ها به اسارت درآمدند ولی در محورهای دیگر، موفقیتی حاصل نشد و یگانهای زرهی نتوانستند پیشروی قابل ملاحظه ای انجام دهند با توجه به عدم موفقیت مرحله اول، مراحل دیگر نیز انجام نگردید.
خلبانان هوانیروز نیز در این عملیات با 13 فروند بالگرد و 65 ساعت پرواز، تعداد 73 نفر مجروح را تخلیه و 3 تن بار را جابه جا نمودند.
نتیجه:
ـ تعداد زیادی از نفرات عراقی کشته و زخمی شدند که آمار دقیقی از آنان بدست نیامد.
ـ 90 دستگاه تانک و 60 دستگاه نفربر عراقی به همراه 5 دستگاه خودرو منهدم گردید.
ـ هر چند این عملیات ناموفق خاتمه یافت ولی دو ملاحظه اساسی در این رابطه قابل توجه می باشد: یکی استعداد طرفین بود که عراقیها بیش از 17 گردان خود را در منطقه آماده کرده بودند در حالیکه ایران حداکثر با 9 گردان حمله را آغاز نموده بود.
دوم با گذشت 4 ماه از آغاز جنگ جو عمومی در داخل ایران ایجاب می کرد تا فعالیتی علیه عراق که تقریباً در تمام جبهه ها متوقف گشته بود انجام گردد. لذا انجام این عملیات اجتناب ناپذیر بود و تجربه ای جهت انجام عملیات ثامن الائمه در سال 1360 شد.
منبع : کتاب اطلس نبردهای ماندگار نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی – سازمان ایثارگران
انتهای مطلب