بخش یکم:
مقدمه
پس از اجراي عمليات غرور آفرين ثامن الائمه(ع) (آزاد سازي شهرستان آبادان) و شركت سرنوشت ساز تيپ37 زرهي در كنترل عملياتي لشكر 77 پيروز خراسان در اين عمليات كه منجر به انهدام نيروهاي دشمن مستقر در شرق رودخانه كارون و شکست حصر آبادان گرديد، پدافند از ساحل شرقي رودخانه كارون به طول تقريبي 60 كيلومتر از منطقه عمومي دارخوين تا منطقه عمومي فياضيه در محور اهواز، آبادان به تيپ37 زرهي واگذار شد.
يگان هاي تابعه تيپ 37 زرهي با استقرار در مواضع پدافندي، از تاريخ پانزدهم مهر 1360 ضمن اجراي مأموريت پدافندي در منطقه واگذاري ساحل شرقي رودخانه كارون به بازسازي يگانهاي تابعه خود پرداختند. آنها در عمليات ثامن الائمه(ع) تلفات زيادي را متحمل شده بودند، و اقداماتي از قبيل تامين و جايگزين كردن كسري نيروی انساني، متعاقب آن دادن سازمان و آموزش در تخصص هاي مورد نياز و اختصاص آنان برابر نيازمندي به يگان هاي تابعه همچنين تعمير و نگهداري خودروهاي سازماني اعم از خودروهاي چرخدار و شنيدار و درخواست و دريافت تجهيزات و خودروهاي مورد نياز به منظور تكميل تجهيزات و خودروهای سازماني يگان هاي تابعة و تشكيل كلاس هاي آموزش گرداني در تمامي تخصص هاي موجود بهخاطر پيشرفت و ارتقاي آموزش عملي نيروها، تحت نظر فرماندهان گردان ها و افسران آموزش و عمليات واحدها، با جدّيت و تلاش بيوقفهاي تا حصول اطمينان از فراگيري آموزش هاي عملي و يادگيري نفرات، نظارت و پيگيري اعمال ميشد. سپس آزمايشات پي در پي عملي در نحوه يادگيري نيروها در استفاده از تجهيزات مربوطه، آزمايشات رزم انفرادي از آنان بهعمل ميآمد.
در سوم آبان 1360 دو گردان پياده از تيپ40 سراب، يكي از گردان هاي پياده به فرماندهي سرگرد ابراهيم ثابت و ديگري به فرماندهي سرگرد كريمي تبار به منظور تقويت مواضع پدافندي شرق رودخانه كارون در كنترل عملياتي تيپ37 زرهي قرار گرفت. هنگام عزيمت تيپ37 زرهي به منطقه عملياتي فتحالمبين، تيپ40 سراب با تعدادي از يگان هاي بسيج سپاه پاسداران، عهدهدار پدافند از شرق كارون شدند.
عمليات فتح المبين
عمليات فتحالمبين در جبههاي تقريباً به صورت نيم دايره يعني از شمال به دامنه ارتفاعات كبيركوه ( ارتفاعات عليكشت، ممله، شاوريه، ارتفاعات شمال پلنادري، اسكندرخندان) و از طرف شرق رودخانه كرخه و از جنوب به دشت لخيضر و چهيلا و از غرب به ارتفاعات ميشداغ، ارتفاعات تينه و عينخوش به اجرا در آمد.
با اجراي عمليات فتحالمبين انهدام عمدة نيروهاي زرهي، مكانيزه و پياده دشمن كه در مواضع و استحكامات غير قابل نفوذ استقرار يافته بودند، صورت پذيرفت و شهرستان هاي دزفول، انديمشك و شوش دانيال و روستاهاي تابعه از آتش توپخانهها، تانك ها و موشك هاي با برد نزديك نيروهاي دشمن رهايي يافتند و كل منطقه غرب دزفول اعم از سه راه قهوهخانه، تپههاي عليگرهزد، ارتفاعات شاوريه، دشت عباس، منطقه عينخوش، محور دچه ابوغريب، تنگ ابوغريب، ارتفاعات تينه، ارتفاعات ابوصليبيخات (سايتهاي چهار، پنج و رادار)، ارتفاعات برغازه، منطقه عمومي رقابيه، منطقه چنانه از لوث وجود دشمن غدّار پاكسازي و آزاد شد.
با طرحريزي چنين عملياتي كه با اجراي آن بتوان تعدادي از لشكرهاي زرهي ـ مكانيزه و پياده دشمن را كه با فرو رفتن در مواضع و استحكامات غيرقابل نفوذ و پوشش سراسري اين مواضع و استحكامات با ميادينمين حفاظت و ديدهباني شده و برخورداري از برتري نسبي پشتيباني نزديك هوايي و آتش هاي پشتيباني را منهدم، اسير و يا مجبور به فرار از منطقه درگيري نمايد، كاري است بس دشوار و باور نكردني؛ اما هر جا كه بتوان با عشق و ايمان در كنار تخصص و مهارت و با توكل به خداي متعال عمليات آفندي را آغاز كرد، نيروهاي دشمن با از دست دادن قدرت مقاومت در مقابل تهاجم نيروهاي سلحشور ايراني، متزلزل، منهدم ، اسير و يا پا به فرار گذاشتهاند.
بي شك عمليات پيروزمندانه فتحالمبين با لطف و عنايت پروردگار دردرجه اول، مرهون برآوردهاي همه جانبه و طرحريزي هاي دقيق و سنجيده، منطبق با اصول جنگ طراحان دانشمند و شجاع و بر اساس تدبير منطقي فرماندهي جنگ و سپس نتيجه تلاش و كوشش توام با ايثار و از خودگذشتگي رزمندگان سلحشور ارتش جمهوري اسلامي ايران و برادران سپاهي و بسيجي و نيروهاي مردمي عملكننده در عمليات فتحالمبين بوده است.
منبع: تیپ37 زرهی در عملیات فتح المبین، صارمی، مجید،1387، ایران سبز، تهران
انتهای مطلب