در جایی که از زبان فرمانده، شرح «چه بود؟» روایت شده باشد، کمتر وجود دارد، تا وقتی هم «چه بود؟» و یا اندازهها معلوم نباشد نمیتوان درباره «چه کرد؟» و «چه شد؟»به درستی قضاوت نمود.
«چه بود؟» شامل مفاهیمی از موضوع است که در آن، ظرف زمان و مکان و محدوده مورد بحث، اوضاع و احوال، اندازه، مشکلات، محدودیتها، تواناییها و ناتواناییهای موضوع بیان میشود. با این نگرش، در این مجموعه، «چه کرد؟» و «چه شد؟» کمتر بحث شده، اما از لابلای مطالب، به طور غیر مستقیم، خواننده محترم، متوجه مقداری از مفاهیم آنها نیز خواهد شد. در این نوشتار، فرمانده لشکر نمیخواهد بگوید «چه کردم؟» بلکه میخواهد بگوید «چه بود؟».
در این تعریف، خواننده اهل فن متوجه میشود، یک فرمانده، در آن شرایط با چه ابزار و امکانات و مشکلات و بالاخره با چه مسئولیتی سروکار داشته است. آن عوامل چه بودند؟ جزئیات آنها چه بودند؟ مخاطب این مجموعه، عموم مردم نیستند. اصلاً بسیاری از اصلاحات آمده در مستندات این مجموعه، تخصصی است و فقط کسانی آن را میفهمند که اهل فن در این امور باشند. مخاطب این کتاب، کارشناسان و دانشمندان اهل فن تاریخ نظامی هستند. آنان با مراجعه به این مستند و مشابه آنها، شرایط زمان و مکان و مقدورات و محدودیت را در مییابند و میتوانند تحلیل دقیقتری را در پژوهشهای تخصصی تاریخی نظامی در هر کدام از مقاطع جنگ تحمیلی گذشته و عوامل اثرگذار آن بیابند و ارائه دهند.
تلاش نمودهام تا آنجا که ممکن است، چیدمان مطالب، بر اساس روزشمار حوادث، اقدامات، مکاتبات و اسناد باشد. هر چند که ممکن بود به شکل موضوعی مطالب را ارائه دهم، اما من شکل روز شمار را انتخاب نمودم و فکر میکنم، خواننده بهتر بتواند از آن بهرهبرداری نماید.
از آنجا که در زمان جنگ، از نوشتن دفتر خاطرات بهدلیل رعایت قواعد حفاظتی، اجتناب میکردم، بنابراین مجموعه کنونی، فقط شامل مطالب و اقداماتی است که در سوابق شخصی و یا دفتر پیگیری و یادداشت خود و یا اسنادی که در اختیار داشتهام می باشد. به این ترتیب، در بعضی از روزها، سوابقی در اختیار نداشتم که شرح دهم. این روزها را حداقل میتوان گفت که شامل فعالیتهای جاری با توجه به روزهای قبل و بعد بوده است. ضمناً مخاطبان این نوشته، توجه داشته باشند که نویسنده، این مجموعه را بعد از گذشت 30 سال از آن حوادث، نگارش نموده است و آن اسامی که از یاد برده در این نوشته نیامده است. اما دقت شده آنچه که امروز نگارش گردیده، حتماً درست و به یقین باشد.
زحمت تهیه و نوشتن این مطالب را بر خود تحمیل نموده ام، تا خوانندگان نیز با قبول زحمت در خواندن این نوشته، متوجه شوند که در آن زمان چگونه مظلومانه می جنگیدیم، در آن گردوخاک و سروصدا، انفجارات، تلفات و خسارات 8 سال جنگ هم صدای ما فرماندهان و بسیاری از افسران و درجه داران پایور به جایی نمیرسید و شاید هنوز هم برای تمام کسانی که آن شرایط و مسئولیت را با گوشت و پوست و خون و احساسات و عواطف خود لمس و درک نکردهاند، ملموس نباشد. اما اعتقاد دارم که اگر ذرهای هم برای نسلهای حال و آینده این کشور مفید بوده و درسی از گذشته باشد، باید آموزش داد و باید تجربههای جنگ را که در حقیقت بخشی عظیم و تاریخی از سرمایه ملی هستند به هموطنان و همکاران اهل فن، به ویژه نظامیان منتقل نمود.
خدا کند که تمام این تجارب برای ملت بزرگ ایران مورد استفاده قرار گیرند.
نویسنده آنگاه خاطرات خود را با قید ساعت و روز و موضوع از جمعه 64/8/10 ؛ ورود به خرم¬آباد آغاز و در 386 صفحه آنها را به پایان می رساند.
امیر صادقی گویا در لابلای خاطرات خود اسنادی همچون مکاتبات و بخشنامه های یگان تحت امر خود را گنجانیده است تا مطلب از یکنواختی در آمده، ضمناً مستند تر گردد و احیاناً مورد استفادۀ محققین قرار گیرد.
همچنین نویسنده در پایان کتاب اطلاعات ارزنده ای از قبیل مقایسه تعداد لشکرها، گردانها و امکانات ارتش ایران و عراق در آغاز جنگ تحمیلی و مقایسه انواع تجهیزات در اختیار و نیز اطلاعاتی در خصوص نوع و مقدار مرزهای مختلف جمهوری اسلامی ایران با کشور های همسایه، محورها و اهداف تهاجم هوائی و زمینی دشمن در ابتدای جنگ ، نقشۀ جغرافیائی و وسعت و جمعیت دوکشور و … جمع آوری و ارائه نموده است.
معرفی: جنتی محب
اطلاعات تجاری:
نویسنده: سرتیپ2 ستاد نجاتعلی صادقیگویا
نوبت/ سال چاپ : اول / 1394
شابک : 6-13-7416-600-978
شمارگان : 2000
ناشر : انتشارات ایران سبز – تهران
قیمت : 150000 ریال
مرکز پخش : تلفن 22488756 نمابر 22488650 – صندوق پستی 554- 19575
انتهای مطلب