صدام که خود را ژاندارم منطقه می دانست و از حمایت بیدریغ استکبار و سایر حامیان خود بهرهمند میشد با درماندگی ارتش خود در مقابل حرکات رزمندگان اسلام خود را در سرازیری و شیب تند شکست می بیند و برای رهائی از این مهلکه به منظور چاره اندیشی دستور حضور فرماندهان ارتش خود در بغداد را صادر می نماید .
فرماندهان ارتش عراق بویژه فرماندهان نیروی زمینی که از تلاش های بی وقفه نیروهای رزمنده در ایران با خبر بوده و مستقیماً در میادین رزم حضور داشته و ضربات پیدرپی کفرستیزان ایران اسلامی را دریافت نمودهاند با تدوین استراتژی های متفاوت تاکتیکی در صدد جلب توجه حاکم بغداد به سوی طرحشان برآمده و در این رهگذر سپهبد عدنان خیرالله طرح دفاع متحرک را ارائه می نماید و بر اجرای آن برای رهائی از منجلاب موجود پافشاری می نماید .
اعتراف صریح صدام به لزوم بازسازی ارتش عراق معنیدار بوده و آن سخن اوج درماندگی صدام را میرساند حال اگر صدام هم به این نکته اشاره نمی کرد کارشناسان نظامی دنیا و مراکز مطالعات استراتژیک جهان غرب متفقاً به این نکته دست می یافتند که ارتش عراق به پایان خط رسیده و برای اینکه بتوانند مأموریت جنگ افروزی های صدام را ادامه دهد به یک دگرگونی اساسی نیاز دارد که این دگرگونی حداقل یک نسل زمان را طلب می کند .
از طرفی اذعان صدام به بازسازی ارتش عراق و حمله مجدد به ایران اسلامی نکتهای است که مسئولین نظام اسلامی ایران بایستی به عنوان یک سند گویای جنگ طلبی و آتش افروزی صدام در مجامع بین المللی از آن یاد کنند.
صدام در اظهاراتش به محروم شدن از آب های خلیج فارس نیز تصریح نمود و به فرماندهان خود دستور می دهد که
ا تأسی از استراتژی دفاع متحرک در سراسر مناطق عملیاتی ، عملیات محدودی را اجرا و به هر تقدیر موجبات درگیر شدن نیروهای مدافع ایران را فراهم نمایند و به نوعی از سازماندهی و تجهیز در حدود پانصد گردان بسیج برای اجرای عملیات سرنوشت ساز ایران جلوگیری شود.
تلاش سردمداران عراق با توسل به استراتژی دفاع متحرک برای خارج کردن ارتش عراق از ورطهی نابودی، با صلابت و بالندگی رزمندگان ایران در آزادی مهران بینتیجه میماند و روی دیگر سکه بر جهانیان هویدا میشود.
در ادامه حماسه های درخشان دلاوران کفرستیز لشکر توحید در جبهههای نور علیه ظلمت در تیر ماه برگ زرین دیگری به صفحات تاریخ رزم بیامان خود افزودند. در این راستا رزمندگان اسلام در ساعت 22:30 روز دهم تیر 1365 عملیات کربلای 1 را با رمز مقدس « یا ابوالفضل العباس ادرکنی » به منظور آزادسازی مهران آغاز نمودند.
رزمندگان اسلام در این نبرد سنگین که چند روز به طول انجامید شهر مهران و مناطق مجاور آن در حدود 175 کیلومتر مربع و ارتفاعات قلاویزان را آزاد کردند. در این عملیات چند تیپ پیاده و زرهی از عراق منهدم گردیده و تعدادی از آن ادوات نیز به غنیمت رزمندگان اسلام در آمده و تعداد 1210 تن از افراد ارتش عراق به اسارت رزمندگان ایران درآمدند در این عملیات در حدود ده هزار نفر از عناصر دشمن کشته و یا زخمی شدند».
در 1365/4/28 امام خمینی در صفحهی 78 جلد بیستم صحیفهی خود به فرماندههان ارتش و سپاه میفرمایند:« این نباشد که من ارتشى هستم یا سپاهى هستم، من بسیجى هستم. همه احساس این را کنید که ما خدمتگزار اسلامیم. وقتى بنا شد همه خدمتگزار اسلام باشید، اختلاف دیگر پـیش نمىآید. شما بدانید که اگر تمام انبیا علیهمالسلام در یک عصر مجتمع مىشدند، هیچ اختلافى نداشتند. اختلاف براى این است که انسان، هر کسى مىخواهد پیش خودش، براى خودش یک کارى انجام بدهد، هر اختلافى از هواى نفس پیدا مىشود».
کتاب مذکور انشاءالله توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ خواهد رسید در ضمن محققان محترم میتوانند در ساعات اداری ایام هفته در محل مرکز پژوهشهای دفاع مقدس نزاجا در لویزان روبهروی ستاد هوانیروز از کتاب آن روی سکه بهرهبرداری نمایند.
منبع : معارف جنگ شهید صیاد شیرازی
انتهای مطلب