از دست دشمن متجاوز، آغاز نمودند. اگرچه آزادسازی خرمشهر و عملیات بیت المقدس برگ زرین تاریخ جنگ تحمیلی است اما یکی از مهمترین نبردهایی که قوای اسلام پیش از آزادسازی این پاره به خون غلتیده وطن تجربه کردند، نبرد «فتح المبین» بود. عملیات تاریخی فتح المبین یکی از کلیدی ترین نبردهای دوران دفاع مقدس است که در سایه توکل به خداوند متعال و تاسی از قرآن کریم و سوره فتح که میفرماید:«انا فتحنا لک فتح مبینا» با موفقیت کامل سربازان اسلام به پایان رسید و تاثیر بسزایی را در تغییر روند جنگ به نفع ایرانیان داشت.
در پی این عملیات، همگان باردیگر به چشم خود، معجزه ای از معجزات خداوند را دیدند آنگاه که در بامداد دوم فروردین ماه 1361 در حالی که رزمندگان اسلام بی صبرانه آماده شروع عملیات بودند و بانگ یا زهرا در قرارگاههای عملیاتی فتح المبین، طنین انداز شد. عملیات در ساعت سی دقیقه بامداد و با غافلگیری کامل دشمن آغاز گردید و قوای اسلام با یاری خداوند متعال موفق شد طی سه مرحله حمله، به کلیه اهداف خود دست پیدا کند و ضربات سهمگینی را بر پیکره متجاوزان وارد نماید.
شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، فرمانده وقت نیروی زمینی، و مسئول مستقیم عملیات ، در میزگردی که برای تحلیل این عملیات در روزهای پس از عملیات برگزار شد، پس از آغاز کلام با نام خداوند و قرائت دعای امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، به تشریح عملیات فتح المبین می پردازند و می گویند:
«درود به روان پاک شهدای انقلاب اسلامی، آنهایی که با نثار خون پاکشان به ما الهام حرکت دادند و امروز بیش از هر زمانی سنگینی بار مسئولیت را برای ادامه این راه مقدس به دوش خودمان احساس میکنیم. سلام و درود به امام امت، الگوی انسانهایی که می خواهند به طرف سعادت بروند، فرمانده کل قوا، امام خمینی. و سلام به شما خواهران و برادران عزیزمان، شما امت همیشه بیدار، شما ملت گرامی ای که، همیشه مشوق رزمندگان خودتان بودید و با آن حمایتها ، پشتیبانیها و آن خوی شهید پروری تان بیش از پیش به ما الهام حرکت دادید. حرکتی زیبا، حرکتی که با مایه ی برکت، راه خودش را به طرف خدا به پیش میبرد. حرکتی که در آن راه شکست ندارد، حرکتی که در آن راه، ما عینیت های کلام خدا و بشارات خدا را میبینیم. ما به یاری پروردگار یکتا، لبیک گفتیم به فرمان امام(ره)، که ما را در راهی پیش برد که امروزه، با آزاد شدن از قید سلطه استکبار جهانی، احساس میکنیم سبک بال شده ایم و برای شکر این نعمت در خود روا داشتیم که تا حد توان بکوشیم و متحرک باشیم، و از مال و جان در این راه دریغ نکنیم. ما پیروان انقلابی با عزمت[هستیم] که نعمت جنگ و مبارزه، پشتوانه آبدیده گی این حرکت شده است. این نعمت موجب شده که امروز در سیر تکاملی درس گرفتن از جنگ در راه خدا، به مرحله ای برسیم که خداوند به ما لیاقت و کفایت این عنایت بزرگ و این نصرت بزرگ [را بدهد و آن را] به صورت [عملیات] فتح المبین نازل بکند. انشالله که زبان من تا اندازه ای که بیانگر واقعیات صحنه[عملیات] فتح المبین باشد، بتواند به سخن درآید و آنچه را که [باعث شد]معجزه خداوند را [ با چشمان خود] ببینیم، بیان نماید.»
ایشان در ادامه سخنان شان، این عملیات را نتیجه الهام از قرآن و از برکات آن برمی شمارند و اسلام را ابر قدرت حقیقی در مقابل ابرقدرتهای شرق و غرب مینامند و میفرمایند:
« با الهامی که ما از قرآن گرفتیم، از سوره فتح گرفتیم، با بشارتی که به فتحی نزدیک گرفتیم، با آن پیش بینی قرآن که ما را نوید داد به غنائم دشمن، آگاه ساخت از چهره کریه دشمن که درمقابل ما میگریزد و در مقابل ما گریزش بی یاورانه است. الهام به اینکه سنت خداوند است، که حق همیشه بر باطل پیروز است و الهام به اینکه ما صاحب دینی هستیم که چیره خواهد شد بر ادیان جهان و اینکه پیامبر ما، رفتاری سازش ناپذیر با دشمنان خودش داشت و ما باید از او الهام بگیریم. پیامبر ما با یاران خودش مهربانی میکرد و الفتی عمیق داشت و ما نیز باید این الفت را داشته باشیم. الهام گرفتیم که خداوند سیر تکاملی مومنین را از موضع ضعف به قوت تعیین کردهاست.
صبر و شکیبایی و پایداری و استقامت[است]، که مارا به آن قدرت می رساند تا امروز به عنوان مسلمانانی که اسلام متحرک را به عنوان ابرقدرت حقیقی، در مقابل ابرقدرتهای دروغین جهانِ شرق و غرب قرار دهیم. این بود مایه ی حرکت ما، این بود قوت قلبی که برای ما مسئولین جنگ در منطقه عملیات ایجاد شد. ما قوت قلب گرفتیم و به یاری خداوند مصمم شدیم که حمله را آغاز بکنیم. حملهای را که دشمن قبلاٌ [توانسته بود تا اندازهای]طرحهای ما را دستکاری کند.»
در ادامه سخن، شهید سرفراز اسلام با توضیح و تفسیر منطقه عملیات از روی نقشه می فرمایند:
« برای اینکه بهتر بتوانم برای برادران و خواهرانم، تشریح کنم صحنه ی عملیات را، بهتر است که نگاهی به صحنه عملیات بر روی نقشه بیندازیم.
منطقه ی عملیات فتح المبین منطقه ای بود بیش از دوهزار کیلومتر مربع. این منطقه از طرف شرق به رودخانه کرخه محدود میشد، از طرف شمال به «ارتفاعات سپتون»، «ارتفاعات ممله»، و «دشت لزه» ، و از طرف غرب[محدود بود] به «ارتفاعات تینه»، و «تنگه رقابیه»، که امتداد آن میآمد به طرف ارتفاعات «میشداغ»، و از جنوب هم به همان منطقه میشداغ که به طرف شرق می رود منتهی می شد. این منطقه بزرگ را ما مجبور بودیم برای اینکه کنترل عملیات را داشته باشیم به چند قسمت [تقسیم] بکنیم، و هر قسمت را با یک قرارگاه رهبری نماییم. در «منطقه عینخوش» قرارگاه قدس ایجاد شد، در منطقه ارتفاعات سپتون، که به «پل جسر نادری»، ختم می شد از طرف شرق، قرارگاه نصر تشکیل شد، و در قسمت شوش یا غرب رودخانه کرخه قرارگاه فجر هدایت عملیات میکرد که قرارگاه فجر هدف «ابوصلبیخات» یا همان محل استقرار رادارمان که قبلا داشتیم و سایت چهار و سایت پنج بود. و بلاخره در قسمت تنگه رقابیه تا «ارتفاعات دوسلک»،قرارگاه فتح تشکیل شده بود…»
ایشان در ادامه سخنانشان قوت قلب و تمسک به قرآن و خداوند رادر میان ایرانیان رمز پیروزی جبهه حق در مقابل سپاه باطل و در مقابل برتری نظامی دشمن در منطقه برمیشمارند و میفرمایند:
«این چهار قرارگاه به وسیله یک قرارگاه مرکزی به نام قرارگاه کربلا که در این قسمت بود، در شرق جاده دزفول به طرف اهواز قرار داشت اداره میشد. با قوت قلبی که ما از مراجعه به قرآن گرفته بودیم، با شوری که داشتیم، برادران ارتشی و سپاهی دور هم، مسئولین، به این نتیجه رسیدیم که باید هرچه زودتر وارد عمل بشویم. چه زمانی باید وار عمل بشویم؟ در زمانی که دشمن در دو منطقه از چهار منطقه ما، ابتکار عمل را از ما گرفته بود دشمن در منطقه رقابیه و در منطقه فجر، زودتر وارد عمل شده بود و به ما فشار میآورد، بنابراین ما موقعی تصمیم به عملیات گرفتیم که، می بایست بیشتر برای هدفهای منطقه[قرارگاه] قدس که همان عین خوش و منطقه نصر که در منطقه سپتون بود فکر می کردیم. تمام زمینهها آماده شد این ترکیب رزمی مقدس ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که نیروهای بسیج هم در حمایتشان بود، آماده عملیات شدند و ما در زمان تعیین شده، ساعت سی دقیقه بعداز نیمه شب دوم فروردین ماه به چهار قرارگاه عملیاتی خودمان کد شروع عملیات را اعلام کردیم و گفتیم: بسم الله القاصم الجبارین، یا زهرا.»
انتهای مطلب