گروه بینالملل برهان؛ مصر به عنوان قلب تپندهی دنیای عرب با انتخاب رئیسجمهور اکنون در مرحلهی انتخاب الگوی نظام سیاسی آینده قرار دارد. در این رابطه و برای انتخاب الگوی نظام سیاسی باید به خصوصیات داخلی جامعه نگاه کرد، چرا که الگوی نظام سیاسی باید براساس مؤلفههای تاثیرگذار هر جامعه انتخاب شود. برای بررسی مؤلفههای تاثیرگذار در انتخاب الگوی نظام سیاسی آیندهی مصر با «دکتر حسین دهشیار» عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفتوگویی داشتیم که «چکیدهی» آن در قالب «یادداشتی شفاهی»، در ادامه میآید.
طبیعی است که هر جامعهای با توجه به ویژگیهایی که دارد باید انتخاب کند که در چه مسیری میخواهد حرکت کند. طبیعی است که نخبگان یک کشور، الگوهای سیاسی آن کشور را طراحی کنند. نخبگان هم با توجه به ویژگیهای جامعه تعیین میکنند که چه ویژگی و هویتی را انتخاب کنند تا بر اساس آن بتوانند به بهترین شکل به خواستههایشان برسند. به همین دلیل، طبیعی است که نخبگانی که در مصر به قدرت خواهند رسید، جدای از علایق خودشان، به واقعیتهای اجتماعی هم نگاه کنند.
بنده معتقدم که واقعیتهای اجتماعی مصر به نخبگانی که حاکم میشوند حکم میکند که اولویت را به اقتصاد ندهند، بلکه اولویت را به مسائل اجتماعی بدهند. در نتیجه، در آینده مصر جامعهای خواهد بود که به مسائل اجتماعی و فرهنگی اهمیت میدهد و به دنبال این امر جنبههای اسلامی جامعهی مصر (البته با توجه به این نکته که بیشتر مردم مصر، سنی هستند) برجستگی بیشتری پیدا خواهد کرد.
بنابراین به نظر میرسد که گونهای از اسلام سیاسی، البته نه به شکل ترکیه، در مصر تقویت شود. به خاطر این که نخبگان مصر میدانند که توانایی و ظرفیتشان برای حل مسائل اقتصادی خیلی کم است، از این رو برای این که تا حدودی جوابگوی خواستههای مردم باشند، به امور فرهنگی و اجتماعی خواهند پرداخت.