اختفا: اختفا یعنی حفاظت یا مخفی شدن در برابر دید دشمن و شاید طبیعی یا مصنوعی باشد. اختفا طبیعی معمولاً به وسیله اشيا مجاور مانند بوته ها، علفها، کندههای درختها ایجاد میشود. اختفای مصنوعی را میتوان از اشیایی مانند توراستتار، پارچه وغیره فراهم نمود. اختفا فقط سرباز را از دید دشمن حفظ مینماید. اختفا و پوشش اغلب مترادف با یکدیگر به کار می روند.
پوشش: حائلی طبیعی یا مصنوعی است که سرباز را در برابر آتش دشمن حفظ می کند. در جنگ 8 ساله، یکی از مصادیق این تعریف پوشش، خاکریزهای دفاعی بود. کلمه پوشش در معانی دیگر هم به کار برده میشوند که 3 تعریف دیگر آن در فرهنگ واژههای نظامی بیان شده است که خارج از موضوع مورد نظر این مسئله است.
شرح و نکات مسئله 41:
دفاع زمینی در ایران 1400 ص 545:
استتار و اختفاء: با پیشرفتی که در ماهواره ها، دوربینها، هواپیماهای بدون خلبان، و عکس برداری هوایی در روز و شب به وجود آمده و تا سال ۱۴۰۰ هم به مراتب پیشرفته تر خواهد بود، لازم است برای مقابله با کسب اطلاعات تصویری دشمن تا آنجا ممکن است کار را برای دشمن سخت تر و آسیب پذیری خودی را کمتر کرد.
عوامل استتار و اختفاء هر کدام به تنهایی و یا با هم، هنوز هم در فعالیتهای نظامی کاربرد دارد و اهمیت خود را از دست نداده است، بلکه باید با پیشرفت سیستمهای دیدهبانی و عکس برداری، این کار نیز پیشرفته تر و با اطلاع بیشتر از تکنیکهای دشمن انجام گیرد.
لازم به ذکر است از همان شیوه ابتدایی و سنتی برای استتار و اختفاء نیز نباید غافل بود و آن را کنار گذاشت زیرا در هر حال نفر رزمنده باید در آن بهره ببرند، بلکه شیوههای جدید را هم در تکمیل آن به کار گرفت و باز باید بدانیم که دشمن اگر برای تمام موضوعات کوچک و بزرگ خودی بخواهد از آخرین وسایل پیشرفته و یا به قولی «نوع موج سومی» استفاده کند، اولا برای وی امکان پذیر نخواهد بود و ثانیا" خیلی هم پرهزینه و طاقت فرسا خواهد بود. در هر صورت ناچار است از وسایل و سلاحهای جاری و به قولی «نوع موج دومی» هم استفاده کند.
بنابراین در حال حاضر آنچه که به عنوان شیوههای استتار و اختفاء» آموزش داده میشود. باید در «نیروی زمینی آینده» هم مورد توجه و اقدام قرار گیرد.
وسایل پیشرفته و هوشمندی که امروزه وجود دارد، بعضا" قادر هستند هواپیما و یا تانکهایی که روی زمین هستند، آنکه موتورش گرم است و یا خاموش است، تشخیص دهند. و یا حتی با درجه حرارت بدن انسان حضور فیزیکی او را در فواصلی تشخیص دهد. در زمان جنگ رادارهای رازیت دشمن در خطوط پدافندی او این کار را در اواخر جنگ انجام میداد. بنابراین برای فریب چنین دشمنی باید آخرین تکنیکهای او را دقیقا بشناسیم و با اقدامات مناسب، دستگاهها و تکنیکهای او را به اشتباه بیاندازیم تا اطلاعات غلط نصیب دشمن شود و این هم در صورت توجه به نکات ذکر شده امکان پذیر خواهد بود.
در سالهای دفاع مقدس به موضوع استتار، تورهای استتار و آرایش زمین، توجهی نشد و شاید از این جهت آسیبهای زیادی دیدیم، برای محاسبه آن باید به عکسهای هوایی توسط دشمن و خلبانها و دیده بانهای دشمن مراجعه کرد که امکان پذیر نمیباشد. این موضوع، ظاهرا ساده به نظر می رسد، ولی نباید کم اهمیت و پیش پا افتاده پنداشته شود.
راهحلها و پیشنهادهای مسئله 41:
ترکیبی از آموزش و وسایل برای اجرای مطلوب در استتار و اختفاء و پوشش باید به کار برده شود. آنچه که بیشترین عامل تأثیرگذار مثبت و یا منفی در این موضوع است، آموزش است. آموزش، آموزش، آموزش لازم و کافی برای تمام رده ها از سرباز تا ارتشبد.
اجرای مطلوب موضوع این مسئله، یکی از مصادیق مهم پدافند غیرعامل نیز میباشد.
منبع: درسهای هشت سال جنگ تحمیلی ؛ صادقیگویا، نجاتعلی،1399 ، انتشارات سبز ایران
انتهای مطلب